Kan je gezond zijn door ongezond te eten en regelmatig te sporten?

MrOferto
Veel mensen gaan sporten om daarna te kunnen eten wat ze willen maar kan dit ook echt? Maakt het dan uit wat je eet voor of na het sporten en kan je zomaar slechte eetgewoontes wegsporten?
Kan je gezond zijn door ongezond te eten en regelmatig te sporten?

De nodige balans tussen gezond eten en bewegen

Uit onderzoek blijkt dat veel bewegen en kwalitatieve voeding eten het algemene sterftecijfer vermindert met 17%. Het sterfterisico door cardiovasculaire ziektes met 19% en het risico op kanker met maar liefst 27%.

Opvallend is dat wanneer er enkel op kwalitatieve voeding gefocust wordt zonder daarbij regelmatig te sporten, de gezondheidsvoordelen verdwijnen. Enkel het risico op kanker zou je verkleinen met 14%. Hetzelfde geldt voor wie regelmatig beweegt, maar minder gezond eet. Hieruit merken we op dat balans zeer belangrijk is maar hoe vinden we die dan?

Gezonde balans

De juiste balans is zeer belangrijk, de juiste balans tussen sporten en gezonde voeding moet aangehouden worden. Bovendien heeft je lichaam om de nodige sportprestaties neer te zetten, ook de juiste voeding nodig.

Een gezonde basis bestaat uit veel groenten, aangevuld met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Hierbij is de minst bewerkte voeding ook de beste. Hieruit volgt ook dat zelf koken het beste is aangezien je zelf weet wat je in je maaltijden doet.

bron: foto door timolina van freepik

Wat is belangrijk voor een goede balans?

Niet alle gezonde voeding is goed net voor een sportsessie. Denk hierbij aan een biefstuk. Dit is heel zwaar om te verteren door het lichaam waardoor een groot deel van je energie daarnaartoe gaat. Het is de bedoeling dat al je energie naar je spieren kan gaan tijdens het sporten.

Hierdoor gaan we op zoek naar voeding die niet moeilijk verteert. Denk hieraan aan een banaan of een klein kommetje havermout.

Er mag uiteraard ook niet overdreven worden met eiwitten. De grote opschriften op producten zoals ‘20 gram proteïne’ trekken heel veel mensen aan. Echter wordt een teveel aan eiwitten niet in voorraad opgeslagen door ons lichaam. Dit kan invloed hebben op je hormonen.

Wat zijn alternatieven?

Als alternatief kun je een beetje eiwitpoeder in je yoghurt doen. Dit is zeker aan te raden als je je spieren voor de rest van de dag niet volledig kan laten rusten omdat je moet werken. Al is gewone Griekse yoghurt ook al prima. Zeker dat dunne laagje bovenop je yoghurt zit boordevol met eiwitten. Dit wordt razendsnel door je lichaam opgenomen. Ook kersen- en rode bietensap helpen je spieren om ‘s nachts beter te herstellen.

bron: foto door topntp26 van freepik

Uiteraard hangt het van persoon tot persoon af wat er werkt voor jou. Veel hangt af van hoe je lichaam opgebouwd is. Uiteraard moet je ook niet te extreem denken. Je moet jezelf voldoende tijd geven om een gezonde levensstijl op te bouwen die past bij jou als persoon. Heb je maar een kwartiertje tijd om te lopen, dan is dit ook prima, zolang je maar beweegt. Zelfs het nemen van trappen in plaats van de lift is al een manier van sport.

Belangrijk is om de juiste mindset te hebben, dit zowel op een trainingsdag als op een rustdag.


« Alles wat jij moet weten over online shoppen Waarom stijgen prijzen in winkels? »