Hoe werkt de nutri-score van voeding?

MrOferto
De nutri-score op een verpakking, iedereen kijkt er wel eens naar. Maar hoe werkt deze juist? Kan je hier echt op vertrouwen? Wordt de score strenger?
Hoe werkt de nutri-score van voeding?

Hoe werkt de nutri-score?

Voor een juiste berekening zal men kijken naar de volledige samenstelling van het product. Hierbij wordt er gelet op het aantal elementen in een product die aangemoedigd moeten worden zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten. Ook wordt er gelet op het aantal elementen die niet aangemoedigd worden zoals calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout.

Vervolgens wordt de score weergegeven op basis van 5 elementen, A, B, C, D en E. Hoe meer aangemoedigde elementen er in het product zitten, hoe dichter de score bij A ligt. Zo zal logischerwijs het product met de meeste niet aangemoedigde elementen, dichter bij de score E liggen.

bron: foto door timonmalinovskiy2209 van freepik

Is dit een goede aanduiding voor hoe gezond producten zijn?

Mensen die een winkelkar vol met producten met een nutri-score A hebben, zullen gezondere producten hebben dan die met een kar vol producten met een nutri-score E. Echter is het wel goed dat deze indicator duidelijk vanvoor op de verpakking van een product weergegeven wordt.

De nutri-score vertelt je niet wat je moet eten. De score wordt vergeleken binnen een bepaalde categorie. Wanneer je naar de winkel gaat en een zak frieten gaat kopen, dan zegt de score welke zak frieten het gezondste is.

Is het beter als die nutri-score blijft?

Een producent zal veel meer uitpakken met een product met nutri-score A, dan wanneer ze een product verkopen met nutri-score D. Een verplichting van de score zou een goed idee zijn. Echter is het geen wondermiddel.

Het probleem is dat nutri-score vaak gebruikt zal worden door mensen die het niet nodig hebben. Wie het dan het meeste nodig heeft, maakt er het minste gebruik van. Een nutri-score geeft namelijk niet aan hoeveel je moet eten.

bron: foto door jcomp van freepik

Wordt de score strenger?

Er wordt meer en meer onderzoek gedaan naar hoe goed nutri-scores nog overeenkomen met de huidige voedingsaanbevelingen. We moeten strenger zijn over suikers en zout. Dit zal leiden tot minder A- en B scores. Net zoals plantaardige oliën en vette vis, terwijl ongezoete zuivelproducten beter gaan scoren dan zuivelproducten met suiker. Er zal onderscheid gemaakt worden tussen gevogelte en rood vlees. Hierdoor gaat er minder rood vlees de categorie A of B halen. Gevogelte dat niet bewerkt is, krijgt dan weer een betere score.

Het is de bedoeling dat het algoritme van de nutri-score tegen het einde van het jaar aangepast wordt. Het label wordt aangepast in de 7 landen die dit gebruiken. Dit zijn Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Nederland, België en Luxemburg. Op deze manier sluit de score beter aan aan de huidige voedingsaanbevelingen.

Waarom heeft kaas een nutri-score D?

Naarmate dat een product ongezonder wordt, stijgt de hoeveelheid verzadigd vet en daalt de score tot D. Ook het zoutgehalte is een factor die zorgt voor een minder goede score. Kaas bevat veel verzadigd vet en heeft een hoog zoutgehalte. Hierdoor heeft dit product een nutri-score D.« Waarom stijgen prijzen in winkels? Meest voorkomende symptomen van ijzertekort in het lichaam »