Feitjes over eten

MrOferto
Is troebel appelsap gezonder dan helder appelsap? Wat zijn die vervelende draadjes die soms loskomen wanneer je een banaan pelt? Kom deze leuke feitjes over eten te weten in dit artikel.
Feitjes over eten

1.Is troebel appelsap gezonder dan helder appelsap?

Elke ochtend een glas appelsap klinkt heel gezond, maar is dat wel zo? Kies je beter voor troebel of helder appelsap? Of dan toch beter voor fruitsap?

In troebel appelsap wordt de schil mee verwerkt en wordt de drank niet meer gefilterd. Hierdoor krijg je een doorzichtige vloeistof. Spijtig genoeg wil dit niet zeggen dat je daardoor meer gezonde stoffen overhoud. Net zoals bij helder appelsap zijn alle vitaminen er uitgeperst. Appelsap is een drank die, ook vers geperst of met zelfgekweekte appels gemaakt, veel suikers en weinig nuttige stoffen bevat. Hierdoor wordt er aangeraden om maar 1 glas appelsap per dag te drinken.

In 1 glas appelsap van 200 ml, zit ongeveer 21 gram suiker. Dit zijn maar liefst 5 suikerklontjes. Hierdoor is dit een drank die de kans op overgewicht en diabetes vergroot. Je kunt veel beter appels eten. hierdoor krijg je dan ook al de vezels en voedingsstoffen binnen.

Dit heeft ook te maken met het feit dat je lichaam calorieën uit drank niet echt registreert. Drank gaat vlot naar binnen, in tegenstelling tot wanneer je een appel eet. Je kauwt dan door de schil, dit process neemt tijd in. Als je iets drinkt dan is het glas binnen 30 seconden leeg. Dit zorgt voor extra calorieën die er onopgemerkt bijkomen.

Verder zijn er ook claims over of appelsap drinken goed is voor je huid, botten, spieren of het hart. De onderbouwing van deze onderzoeken zijn niet goed genoeg om hier volledige zekerheid over te hebben.

Hoe zit het dan met fruitsap?

Bij dit soort producten is het opnieuw hetzelfde verhaal. Deze drankjes zitten ook vol met suikers. Sommige sappen bevatten wel nog pulp. Hieruit worden vezels gehaald maar deze zijn eigenlijk verwaarloosbaar. Als je echt graag veel appelsap wilt drinken, dan kan je de sap beter aanlengen met water. Zo maak je de sap wat minder zuur, wat je tanden minder snel aantast.



2. Wat zijn de vervelende draadjes die loskomen van je banaan?

Je hebt ze ongetwijfeld wel al opgemerkt. Die ambetante draadjes die loskomen wanneer je je banaan pelt. Dit zijn vaatbundelsystemen. Het zijn die systemen die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen van de plant naar de vrucht gaan.

De draadjes zitten vooral in de schil. Soms komen ze echter los waardoor ze in de weg zitten als je je banaan gepeld hebt. De schil is in eerste instantie groen en maakt een beetje suiker aan. Wanneer de banaan rijpt dan wordt deze zachter. Als dit gebeurd dan komt de schil makkelijker los van de vrucht en komen de draadjes los. Hoe rijper de banaan, hoe meer draadjes je zal hebben.

bron: foto door 4045 van freepik

Mag je deze draadjes gewoon opeten?

Je mag ze gewoon opeten. Echter zijn ze niet bepaald lekker omdat ze vezels bevatten met bijvoorbeeld latex en tannines. Tannines kan je ook in wijn proeven. De truc is dus vooral om je banaan niet te rijp te laten worden.

Aan de draadjes is dus niks ongezond. Als je een papje maakt voor je baby of peuter dan kan je gewoon de draadjes mee pletten. Omdat ze bitter smaken, kan het wel zijn dat het papje minder goed in de smaak valt.




« Is e-commerce de toekomst? Eten voor, tijdens en na het sporten »