Eten voor, tijdens en na het sporten

MrOferto
Heb jij ook last van eten dat op je maag ligt tijdens het sporten? Of heb je net te weinig energie tijdens het sporten? Je voeding voor, tijdens en na het sporten is heel belangrijk. In dit artikel leg ik je uit waarop je moet letten en hoe je dit het beste aanpakt.
Eten voor, tijdens en na het sporten

Eten voor het sporten

Het is belangrijk dat je voor het sporten voldoende gegeten hebt. Sporten op een lege maag in namelijk zeker niet gezonder. Je vetverbranding verbetert er niet door en het kan weleens gebeuren dat je te weinig energie hebt voor je inspanning. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren zoals flauwvallen.

Hoe kan je dit dan het beste aanpakken? Voor de meeste mensen is het het beste om 2u voor je inspanning te eten. Hierbij krijgen maaltijden met veel eiwitten en koolhydraten de voorkeur. Voldoende water drinken is ook belangrijk. Dit voorkomt uitdroging. Heb je toch net voor het sporter honger? Dan kun je beter iets klein met vooral koolhydraten maar minder eiwitten en vetten eten zodat de maag zo weinig mogelijk belast wordt.

Een korte tijd voor het sporten, kun je bijvoorbeeld bananen eten. Deze bevatten veel vezels en koolhydraten die langdurig energie geven. Verder zit er ook veel kalium in, wat je minder snel laat uitdrogen. Ook een klein kommetje havermoutpap is geen slecht idee. Havermoutpap is rijk aan trage koolhydraten die je lange tijd brandstof blijven geven. Hier kan fruit bij voor extra energie.

Eten tijdens het sporten

Eten tijdens het sporten is vooral nodig bij langdurige inspanningen. Hierbij denken we aan inspanningen van langer dan 1u30 zoals fietsen. Voor langdurige inspanningen kun je beter sportwater drinken en eventueel een sportgel of sportkoeken eten. Hierbij is het wel nodig om extra energie te krijgen, zeker als de inspanning intensief is.

Bij sporten van minder lange duur is het aangeraden om water te drinken. Verder kan je lichaam prima verder met de al aangelegde voorraden om minder lang dan 1u30 te sporten. Het blijtf belangrijk steeds voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen.

bron: foto door aleksanderlittlewolf van freepik

Eten na het sporten

Na een uur stevig sporten, heeft je lichaam nood aan nieuwe voedingsstoffen en energie. Zeker na krachttraining is dit belangrijk. Je beschadigt namelijk je spieren en deze moeten zo snel mogelijk terug herstellen. Voor dit herstellen, heeft je lichaam voedingsstoffen nodig.

Het is dus belangrijk om na het sporten de juiste voeding te kiezen zodat je lichaam snel herstelt en je spieren kunnen groeien. Hiervoor zijn de belangrijkste voedingsstoffen eiwitten en snelle koolhydraten.

Eiwitten leveren voedingsstoffen waaruit je spierweefsel opgebouwd wordt. Hoe sneller je deze na je training eet, hoe beter. Hierbij heb je eiwitten in vast voedsel en eiwitten in een shake. Deze in een shake zullen sneller opgenomen worden door je lichaam en zo sneller je spieren terug opbouwen.

Tijdens het sporten gaat je lichaam de snel beschikbare koolhydraten gebruiken. Door die voorraad zo snel mogelijk terug aan te vullen, kan je lichaam snel terug normale inspanningen leveren.

Na het sporten wordt er aanbevolen om bijvoorbeeld een eiwitshake te drinken. Dit is uiteraard niet de enige voeding die snel voor eiwitten en koolhydraten zorgt. Ook kwark wat rijk is aan eiwitten en fruit, wat voor de nodige snelle koolhydraten zorgt, is een goede maaltijd. Ook chocomelk wordt aangeraden door de suikers die dit bevat.« Feitjes over eten Online shoppen, niet altijd de slechtste ecologische keuze »