Insecten eten, de toekomst?

MrOferto
Laat het denken aan het eten van insecten je maag omkeren? Bereid zijn ze toch heel lekker. Insecten zijn als voedingsbron vergelijkbaar met verschillende vormen van dierlijk vlees. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vet, ijzer en vitamine A, B2 en D. Het vetpercentage is vaak opmerkelijk lager waardoor ze gunstiger zijn van samenstelling. Hierbij zijn onder andere sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers en mieren heel populair.
Insecten eten, de toekomst?

Waarom vlees vervangen door insecten?

De impact op ons klimaat van vlees eten is buitensporig groot. Dierlijke producten zorgen voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Vlees en zuivelproducten zijn de onderdelen van ons dieet die het meest schadelijk zijn voor ons klimaat en in het algemeen voor het milieu. Het amazonewoud wordt namelijk gekapt voor veevoer en het vee drinkt een derde van al ons drinkwater op.

Vlees uit de vee-industrie is ook niet goed voor je gezondheid. Vee wordt in megastallen preventief met antibiotica behandeld. Hierdoor krijgen ook wij dit binnen. Hieruit kunnen we vaststellen dat bewerkt vlees kankerverwerkend is.

Voordelen van insecten eten

Zoals reeds vermeld, bevatten insecten allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, ijzer en vitaminen.

Proteïne zijn één van de belangrijkste redenen waarom insecten eten een gezond alternatief is. Als we traditionele soorten voedsel vergelijken met insecten dan merken we op dat insecten een hoger percentage aan proteïne bevatten. Zo bevatten sprinkhanen meer dan 70% proteïne in vergelijking met kip wat bestaat uit ongeveer 27% proteïne.

Insecten zijn verder ook rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink. Als we insecten hierbij vergelijken met vlees dan merken we op dat bijvoorbeeld Mopane Wormen maar liefst 31 mg ijzer bevatten per 100 gram, terwijl rundvlees slechts 6 mg per 100 gram bevat.

Het kweken van insecten kost ook veel minder water dan het kweken van vlees en is daardoor veel milieuvriendelijker. Ze hebben ook een lage ecologische voetafdruk en veel minder voeding nodig dan vee. Verder zijn ze ook een oplossing voor wereldhonger doordat ze erg gezond en goedkoop te produceren zijn.

Nadelen van insecten

Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten) bevatten. Ook de kans op het bevatten van giftige stoffen bestaat. Deze kunnen bij consumptie een gevaar voor de gezondheid betekenen. Ze bevatten in hun skelet en schild ook chitine. Hierdoor wordt aangeraden om maximum 45 gram insecten per keer te eten. Het rauw eten van insecten wordt ook sterk afgeraden. Bij de bereiding worden ook poten en vleugels verwijderd.

Waar smaken ze naar?

De smaak van insecten valt minder hard tegen dan dat mensen verwachten. Sprinkhanen hebben een nootachtige smaak. Meelwormen smaken naar popcorn en buffalo's wat naar spek/bacon. Bijen smaken gebakken in boter als champignons met spek.

De structuur van insecten is niet voor iedereen aangenaam. Hierdoor worden ze ook bereid in eten. Dit kan in bijvoorbeeld chocolademousse, wraps en pasta. Mensen eten ook onbewust insecten. Dit zo’n 500 gram per jaar. Dit zijn veelal insecten of resten daarvan die in groenten en fruit blijven zitten tijdens de verwerking. Dit is verder ook helemaal niet schadelijk voor het lichaam.

Chicken wrap

Bron: foto door Racool_studio van freepik

Conclusie

Insecten eten is een oplossing voor hongersnood in de wereld en zorgt op vlak van milieu ook voor een grote verbetering. Insecten zijn al verkrijgbaar in winkels en gaan naar de toekomst toe meer en meer geconsumeerd worden.


« Online of fysiek winkelen? 5 weetjes over eten »